Hva er arbeidsgivers ansvar?
Arbeidsgiver har ansvar for å tilpasse førstehjelpsutstyret etter arbeidsforholdene. Disse forholdene inkluderer størrelsen på arbeidsplassen, hvor arbeidet skjer og antall ansatte. Utstyret må alltid være komplett og lett tilgjengelig. Arbeidsgiver skal sørge for opplæring og øving i bruk av førstehjelpsutstyret. Dette er i tråd med Arbeidsmiljøloven og Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning.
Risikovurdering på tvers av bransjer
Kravene varierer avhengig av bransje, arbeidsplassens størrelse og risikonivå. Arbeidsgiveren må vurdere hvilken type førstehjelpsutstyr som er nødvendig. Arbeidsplasser med lang transporttid til medisinsk hjelp kan trenge mer utstyr. Ønsker du risikovurdering av din bedrift? Les mer her.
Hva bør førstehjelpsskapet inneholde?
Mengden og typen førstehjelpsutstyr avhenger av arbeidsforholdene. Et førstehjelpsskap kan for eksempel inneholde:
- Ulike bandasjer, kompresser, sportstape, plaster og sårservietter
- Trekanttørkle (fatle) til avlasting ved brudd
- Sikringsnåler, saks og pinsett
- Elastisk bind 10 cm x 5 m
- Munn-til-munn-maske (med ventil eller filter)
- Engangshansker
- Øyeglass og saltvannsoppløsning
- Sårvaskeservietter
- Brannbandasje f.eks. 5 cm x 15 cm
- Kuldepakning
- Kort veiledning i førstehjelp
Transportabelt førstehjelpsskrin
Virksomheter spredt over større områder bør ha transportable førstehjelpsskrin. Dette utstyret er til bruk når skaden skjer langt fra hovedarbeidsplassen. Utstyret bør være forseglet og fylles opp igjen etter bruk.
Tilgjengelig hjertestarter
Hjertestarter bør være tilgjengelig i virksomheter som har vurdert det som nødvendig. Det er enkelt å lære å bruke hjertestartere. Alle på arbeidsplassen bør få opplæring og øvelse i bruken. Hjertestarteren bør registreres i det offentlige hjertestarterregisteret (113.no). Da blir den synlig og tilgjengelig for 113-sentralene og i appen Hjelp113. Les om hvordan hjertestarter brukes og vedlikeholdes her.
Regelmessig opplæring
På alle arbeidsplasser bør det være førstehjelpere som får regelmessig opplæring, aller helst årlig. De bør også få opplæring i førstehjelp ved spesielle ulykker, helseskader og sykdommer som kan oppstå på arbeidsplassen.
Falck tilbyr skreddersydde førstehjelpskurs for ansatte. Våre kurs dekker viktige emner som opptreden på skade-/sykdomssted, behandling av bevisstløse pasienter, hjerte- og lungeredning (HLR), håndtering av fremmedlegeme i luftveiene, hjerneslag og alvorlige blødninger. Vi gir også informasjon om bruk av hjertestarter. Arbeidstilsynet anbefaler at førstehjelpskurs gjennomføres hver 12.-18. måned. Les om våre kurs og opplæringer her.