Hvorfor sa du ikke noe?
Dette scenarioet er ikke uvanlig. Mange av oss har opplevd det. Frykten for å bli dømt eller misforstått kan holde oss tilbake fra å dele våre tanker og ideer. Men hva om vi kunne skape et miljø der alle føler seg trygge nok til å ta ordet, stille spørsmål og dele sine meninger – uten frykt for negative konsekvenser? Det er her psykologisk trygghet kommer inn.
Hvis du er nysgjerrig på hvordan vi i Falck jobber med å skape bedre arbeidsmiljøer, kan du lese mer om våre bedriftshelsetjenester og karrieretjenester. Disse tjenestene er utviklet for å styrke både enkeltpersoner og team, og bidra til et mer inkluderende og produktivt arbeidsliv.
Dette er psykologisk trygghet
Psykologisk trygghet handler om hvordan vi møter hverandre i arbeidslivet. Det er en opplevelse av at du kan være deg selv, ta ordet, være uenig, stille spørsmål, komme med ideer eller be om hjelp – uten å frykte kritikk, latterliggjøring eller negative reaksjoner. Det er en følelse av å bli møtt med respekt, velvilje og takhøyde, fordi alle i teamet ønsker hverandre vel og jobber mot et felles mål.
Begrepet psykologisk trygghet har vært gjenstand for omfattende forskning de siste 20 årene. En av de mest kjente studiene, Prosjekt Aristotle fra Google i 2016, fant at psykologisk trygghet var den viktigste faktoren for å skape effektive team. Når teammedlemmer føler seg trygge nok til å ta mellommenneskelige risikoer – som å innrømme feil, stille spørsmål eller dele usikkerhet – øker både produktiviteten og prestasjonene.
Hva skiller gode lag fra supergode lag?
Gode lag leverer resultater. Supergode lag skaper innovasjon, løser komplekse problemer og bygger en kultur der alle føler seg verdsatt. Hemmeligheten? Psykologisk trygghet. Når teammedlemmer føler seg trygge nok til å dele sine tanker og ideer, uansett hvor uferdige eller kontroversielle de måtte være, åpnes døren for kreativitet, læring og utvikling.
Hvordan skape psykologisk trygghet?
Å bygge psykologisk trygghet krever tid, innsats og bevissthet. Her er noen konkrete tips for å komme i gang:
-
Bygg relasjoner og fellesskap
Sett av tid til å bli kjent med kollegaene dine. Spør, lytt og del. Når vi kjenner hverandre, blir det lettere å stole på hverandre.
-
Møt meninger med nysgjerrighet
Når noen deler en idé, vis interesse. Anerkjenn innspill, også når de er kritiske. Tilbakemeldinger skal alltid gis med beste intensjon.
-
Del erfaringer – både suksesser og feil
Vi lærer av hverandre. Vær åpen om hva som fungerer, og hva som ikke gjør det. Feil er en kilde til læring, ikke skam.
-
Be om hjelp og tilbakemeldinger
Ingen har alle svarene. Inviter til innspill og ta godt imot tilbakemeldinger, både positive og negative.
-
Vær åpen om usikkerhet
Ingen er perfekte. Innrøm når du er usikker eller har gjort feil. Det viser styrke og bygger tillit.
-
Vis respekt og omtanke
Psykologisk trygghet handler ikke om å si alt du tenker uten filter. Vær bevisst på hvordan ordene dine påvirker andre, og vis hensyn.
Vil du lære mer?
Psykologisk trygghet er en nøkkel til suksess – både for enkeltpersoner, team og organisasjoner. Vil du lære mer om hvordan du kan skape psykologisk trygghet på din arbeidsplass? Besøk vår side om psykologtjenester for å utforske hvordan våre eksperter kan hjelpe deg med å bygge et tryggere og mer produktivt arbeidsmiljø. Du kan også bestille et webinar med en av våre psykologer for praktiske råd og verktøy.