Nyhet

Slik skaper vi en trygg og sunn arbeidsplass i høst

Hvordan kan vi jobbe mer bærekraftig og trygt denne høsten? Her er noen nyttige tips for å sikre et trygt og helsefremmende arbeidsmiljø.

Sep. 25, 2024 13:41 ECT

Synliggjør risikoene på arbeidsplassen

I 2023 var det 26 dødsulykker på norske arbeidsplasser, nesten like mange som i 2022, da 27 personer døde på jobb. De vanligste ulykkestypene var trafikkulykker, klemulykker og fallulykker. Åtte personer døde i trafikkulykker, seks døde etter å ha blitt klemt eller fanget, og seks døde i fallulykker.

For å få en trygg start på høsten, er det viktig å tydeliggjøre hvordan arbeidet skal utføres sikkert. Både ansatte og ledere bør gå gjennom arbeidsoppgaver som oppleves som utrygge eller har vært i fokus i avviksrapporteringen. Kartlegg også det organisatoriske og sosiale arbeidsmiljøet for å sikre riktig atferd, forventninger og krav.

Ledere bør sette fokus på helsefremmende arbeid, spesielt i introduksjonen av nye medarbeidere, for å redusere risikoen for skader tidlig i karrieren. Gjennomfør risikovurderinger, test nye arbeidsmetoder og følg opp effekten. Dette helhetlige fokuset på sikkerhet og helse vil bidra til å skape en tryggere arbeidsplass for alle. Les om hvordan Falck kanbistå med kartlegging og risikovurdering.

Oppmerksomhet på signaler om økt risikobruk

I løpet av sommeren og ferien er det økt risiko for overforbruk av alkohol og andre rusmidler, samt avhengighetsskapende aktiviteter som spill og gambling. Når vi kommer tilbake til arbeidsplassen etter en lengre tids fri, kan det være vanskelig å avstå fra høyt forbruk. Som leder bør du være oppmerksom på signaler knyttet til risikobruk og avhengighet, som økt fravær, sen ankomst og endret humør. Ta tidlig samtaler med medarbeideren og bruk bedriftens alkohol- og rusmiddelpolicy. Bedriftshelsetjenesten kan også gi støtte, som psykologisk hjelp og medisinsk utredning. For å bryte dårlige vaner og støtte medarbeidere til et sunnere liv, anbefales det å jobbe med helsefremmende faktorer som økt fysisk aktivitet, stressforebygging, god kost og røykeslutt.

Gi rom for utvikling og mål

Kontinuerlig læring er nøkkelen til personlig og profesjonell tilfredsstillelse. Ta kurs, skaff deg en mentor, lær nye ferdigheter eller utvikle myke ferdigheter som lederskap og kreativ tenkning. Dette holder deg engasjert og styrker din posisjon et arbeidsliv i omstilling. Karriereutvikling som bygger på balanse og velvære er en kontinuerlig reise. Reflekter regelmessig, sett fleksible mål, vær åpen for nyheter og endringer, lær noe nytt og verne om balanse.

Reflekter og planlegg for bedre balanse

For mange går dagene i ett, både på jobben og hjemme. Gi deg selv tid til refleksjon og planlegging. Velg en dag i uken for å se over jobbkalenderen din. Få oversikt over møter og oppgaver, og vurder om alt er nødvendig eller om noe kan omprioriteres. Sørg for å ha rom for endringer i timeplanen. Gjør det samme med din private kalender. Planlegg uken med tanke på mat, forpliktelser, fysisk aktivitet, daglig bevegelse, hvile og avslapning. Tenk over hva som gir og tar energi, og hvordan du kan balansere dette for å hente deg inn igjen. Noen ganger må vi senke kravene til oss selv og innse at vi er bra nok som vi er.

Ved å følge disse tipsene kan vi sammen skape en tryggere og sunnere arbeidsplass denne høsten. Husk at både ansatte og ledere spiller en viktig rolle i å opprettholde et godt arbeidsmiljø. Hvis du har spørsmål eller trenger ytterligere støtte, er vi her for å hjelpe. Ta gjerne kontakt med oss i Falck for råd og veiledning.

Referanser:
Arbeidstilsynet.no. (2024, 12. februar). 26 arbeidstakere døde på jobb i 2023. Statistikk over arbeidsskadedødsfall (arbeidstilsynet.no)

Falck Sverige. (2024, 29. august). Fokus på hälsa och säker arbetsmiljö i höst. https://kund.falcksverige.se/livet-och-jobbet/fokus-pa-halsa-och-arbetsmiljo/

 

Fagfelt Helsetjenester