Nyhet

Sykefraværet i Norge når nye høyder

Sykefraværet i Norge har nådd sitt høyeste nivå på 15 år, med en sesongjustert sykefraværsprosent på 7,09 % i andre kvartal 2024. Dette er en økning på 10 % fra første kvartal, og det høyeste nivået siden svineinfluensaen i 2009.

Sep. 23, 2024 13:03 ECT

Totalt utgjorde sykefraværet 10,6 millioner tapte dagsverk, hvorav 1,7 millioner skyldtes egenmeldt sykefravær og 9,0 millioner skyldtes legemeldt sykefravær. Dette viser en betydelig økning i både kort- og langtidsfravær blant norske arbeidstakere. Dette gjelder for perioden fra 2. kvartal 2023 til 2. kvartal 2024.

Økning i både egenmeldt og legemeldt sykefravær

Det egenmeldte sykefraværet økte med hele 20,8 %, mens det legemeldte sykefraværet økte med 8,2 %. For menn var den totale sykefraværsprosenten 5,43 %, mens den for kvinner var betydelig høyere på 9,01 %. Dette viser at kvinner er mer utsatt for sykefravær enn menn, både når det gjelder egenmeldt og legemeldt fravær. Har du opplevd en økning i sykefravær på din arbeidsplass?  

Sykefraværet i ulike næringer

Alle næringsgrupper opplevde en økning i sykefraværet. Helse- og sosialtjenester hadde et sykefravær på over 10 %. Dette er den høyeste prosenten siden slutten av koronapandemien i første kvartal 2022. Informasjon og kommunikasjon, som tradisjonelt har hatt lavt sykefravær, nådde 4,4 %, det høyeste nivået siden 2015. Har du lagt merke til en økning i sykefraværet i din næring? 

Langvarige fravær øker mest

De lengste fraværene, de som varer 32 dager eller mer, økte mest og sto for over 85 % av økningen i legemeldte sykefraværsdagsverk fra andre kvartal 2023 til andre kvartal 2024. Dette indikerer at flere arbeidstakere er borte fra jobb over lengre perioder. Vet du hvordan du kan håndtere langvarige sykefravær på din arbeidsplass?

Godt sykefraværsarbeid nytter

Sykefraværet  variere mye mellom bedrifter i samme bransje. De som har lavt sykefravær kjennetegnes ofte med:

  • God forståelse for hva som er de viktige tiltakene i deres bedrift.
  • God problemløsning.
  • Involvering av medarbeiderne.
  • Kompetente ledere - sykefraværsoppfølging og motivasjon.
  • Tett oppfølging og involvering av sykefraværseksperter fra BHT.

Falck tilbyr:

Hvor mye koster sykefravær i din bedrift?

Sjekk ut vår sykefraværskalkulator

Fagfelt Helsetjenester